Konyhabútor Székesfehérvár

Konyhabútor készítése egyedi méretben olcsón

konyhabutorok-34

Az első főzőhelyiségek, legfontosabb tartozéka a szoba közepén lobogó tűz volt, ez később a kemencék, csővezetékek és vaskályhák megjelenésével, megváltozott. A 20. sz. elején a gáz konyhai használatával a vezetékes víz, szennyvízelvezetés, végül az elektromos áram konyhai használatának megjelenésével, a konyha funkciója és a berendezések kinézete is, megváltozott.

Korábban a füstösebb helyiségekben, zárt robosztus szekrényekben tárolták a konyhai eszközöket, míg a kisebb lakásokban polcokat használtak a konyhai kellékek tárolására.

A jelenleg használt konyhák előfutára a frankfuti konyha volt, mely egy osztrák tervező keze munkáját dícséri, aki már a nők igényeit figyelembe véve alkotta meg a beépíthető bútorok és gépek elegyét.
Nem sokkal később az 50′-es években jelent meg a Forma 1000 évre keresztelt reformkonyha, amely gyártása során már mosogatókat, szennyvízelvezetőket, fafronttal beépített konyha gépeket valamint fiókokat használtak. A beépített konyhai gépeknek és a kisebb nagyobb háztartási eszközöknek köszönhetően a konyhák mérete még nagyobb lett, majd a szagelszívók tökéletesítésével kezdtek elterjedni az amerikai konyhák (nappalival étkezővel egybeépített konyhák).

Konyhabútor gyártása közben sok szempontot kell figyelembe vennünk, a helyiség méreteit a funcionalitást, esztétikai igényeinket, ezért érdemes szakember segítségét kérnünk.Manapság konyhabútoraink leggyakrabban tömörfa, vagy laminált faforgácslapból készülnek.
A zárt fafrontú konyháknál gyakran alkalmaznak polcokat, üvegajtókat a konyhabútor díszítésére.

A konyhapultok a lehető legkülönbözőbb anyagokból készülhetnek :

konyhabutorok-33

pl: tömör fa, laminált, akril esetleg márvány. Manapság nagyon divatosak a tükörsima felületek és a sötétszínek.
A konyhán belüli elhelyezést tekintve egy konyhai szekrénysor kerülhet egyszerűen egy falszakaszra, vagy kettőre párhuzamosan, szintén kettőre L alakban, esetleg három falra U alakban. A konyhabútorból készült különböző “szigetek” kialakítása is divat.

A konyhabútor gyártás elemei:

az alsó elemek általában 60 cm mélységűek, szélességük változó, egy vagy kétajtósak, esetleg fiókkal kombináltak. Az ajtók rejthetnek polcokat, fiókokat, a sarokelemek praktikus kifordítható körbepolcokat. Egyre gyakrabban alkalmaznak teljesen kihúzható fiókokat, használata praktikusabb és kényelmesebb mint a korábbiaké, valamint a hagtalan, csilapított záródás tökéletesíti. Konyhabútorunk alsó elemeinek magasságát érdemes testmagasságunkhoz állítani .

Konyhabútorunk felsőszekrénye általában 30 cm mélységű, szintén változó szélességű, ajtajuk lehet horizontálisan, vagy vízszintesen nyílódó. Konyhaszekrényünket bővíthetjük kamraszekrénnyel, ami lehet szintén egy vagy kétajtós esetleg tolóajtós. A kisebb helyek kitöltését szolgálják a különböző záró elemek, bor tartópolc …stb.

Egyedi konyhabútor gyártásakor mindig kiemelkedő a funkcionalitás, és bár valamivel költségesebb, mint a stanard kész bútorok, ez a költség tobblet használat közben mindenképp megtérül.